Internetul, așa cum îl cunoaștem, este în continuă schimbare. Nu a fost întotdeauna așa cum suntem obișnuiți să îl vedem. Timp de 3-5-10 ani de existență, multe site-uri s-au schimbat dincolo de orice recunoaștere, iar unele au dispărut cu totul, lăsând locul concurenților.

Dintotdeauna, oamenii au fost atrași de ideea de a călători într-o mașină a timpului, inclusiv de World Wide Web. Cu toate acestea, există o modalitate de a ne întoarce în timp și de a restaura versiunile vechi ale site-urilor web – este vorba despre Wayback Machine.

Wayback Machine – ce este?

În spatele numelui Wayback Machine se ascunde cea mai mare arhivă online de pe World Wide Web.

Wayback Machine este o arhivă online creată de Internet Archive, o organizație non-profit care își propune să păstreze patrimoniul digital al internetului. Acest proiect a început în 1996 și, de atunci, păstrează în mod activ instantanee de site-uri web din întreaga lume. Conceptul este simplu: Wayback Machine realizează instantanee ale paginilor web la anumite intervale de timp și le salvează pentru generațiile viitoare. Orice utilizator poate vizualiza istoricul modificărilor oricărui site web. Arhiva web conține în prezent peste 840 de miliarde de pagini și este în continuă creștere.

De ce este nevoie de arhive web?

Nu doar curiozitatea vă poate face să vă întoarceți în timp. De exemplu:

  1. Trebuie să recuperați datele pierdute. Fie că ați pierdut un link către un videoclip șters sau un plugin a căzut, arhiva web vă va ajuta să găsiți totul.
  2. Trebuie să aruncați o privire la un site căzut. Chiar dacă site-ul este complet distrus, Wayback Machine vă va permite să restaurați conținutul acestuia folosind un snapshot – un instantaneu al serverului.
  3. Proprietarii de site-uri web doresc să țină evidența concurenților lor. Wayback Machine vă permite să analizați povestea de succes a concurenților dumneavoastră, observând modul în care site-ul lor s-a modificat în timp.
  4. Curiozitate și nostalgie. Poate că vreți să vă amintiți cum a început propriul dvs. site? Arhiva Web vă poate duce cu ușurință înapoi în timp cu câțiva ani în urmă.
  5. Pentru cercetătorii culturii internetului, Wayback Machine oferă o oportunitate de a studia evoluția designului web.

Cum se utilizează Wayback Machine?

Utilizarea Wayback Machine este foarte simplă. Trebuie doar să introduceți adresa URL a site-ului web pe care doriți să îl vizualizați și să selectați data la care a fost făcută captura paginii. Apoi puteți vizualiza pagina așa cum arăta în trecut.

Wayback Machine nu este un site unic în felul său. VADSTUDIO vorbește despre cele mai populare alternative ale celebrei arhive.

Archive.today

O platformă de arhivare și un analog popular al unei arhive web care acceptă site-uri Visual Basic și JavaScript. Unul dintre avantajele Archive.today este că folosește două motoare de căutare în același timp: Google și Yandex. Astfel, în cazul în care un motor de căutare eșuează, sistemul îl va înlocui automat cu celălalt. Toate modificările vor fi urmărite!

Vă rugăm să rețineți că puteți accesa site-ul prin intermediul serviciului numai dacă pagina cu toate imaginile cântărește mai puțin de 50 MB.

Visualping

Pentru a vă întoarce în timp pe acest site, veți avea nevoie nu numai de URL-ul paginii dorite, ci și de o adresă de e-mail la care sistemul va trimite automat capturi.

Acest site vă permite, de asemenea, să scanați paginile rețelelor de socializare, atât cele accesibile liber, cât și cele protejate prin parolă.

Time Travel

Un alt analog gratuit al Wayback Machine. Este foarte ușor de utilizat: introduceți adresa site-ului, selectați data modificărilor și obțineți datele.

CacheView

Acest site colectează arhiva din trei surse diferite: Coral, Wayback Machine și Google Cache. Puteți parcurge istoricul modificărilor paginilor selectând datele propuse sau puteți vedea cum arată site-ul la un moment dat.

Yubnub

Un serviciu simplu și ușor de utilizat care vă permite să găsiți orice informație de bază despre modificările aduse unei pagini web.

Arhivele web sunt resurse utile care vă permit să explorați evoluția internetului. Este o oportunitate de a păstra istoria lumii digitale și de a o utiliza în diverse scopuri, fie că este vorba de cercetare, recuperare de date sau pur și simplu nostalgie.