Tehnologiile web evoluează în mod constant, iar mecanismele SEO se schimbă și ele. Recent, unul dintre factorii cheie ai promovării era reprezentat de link-uri, iar autoritatea site-ului era determinată de un indicator precum PageRank de la Google, dar în 2016 această metrică este considerată istorie.

Cu toate acestea, chiar și astăzi există metrici prin care puteți evalua nivelul de calitate, utilitatea și autoritatea unui site web. VADSTUDIO vă spune despre cele mai populare dintre ele.

Domain Rating (sau DR)

Desființarea PageRank a necesitat crearea unui nou instrument capabil să evalueze profilul de legături al unui site și să îl compare cu altele. Atunci au fost create link crawlerele de legături – roboți de căutare care au ca scop indexarea legăturilor.

Unul dintre cele mai bune servicii de crawlere de link-uri este Ahrefs. Această companie a fost cea care a introdus metrica Domain Rating (sau DR).

Domain Rating (sau DR) este un rating care arată puterea generală a profilului de linkuri al unui anumit site în comparație cu restul internetului.

DR se măsoară de la 0 la 100. Acest lucru înseamnă că, dacă site-ul A are un scor DR de 70 și site-ul B are un scor DR de 50, profilul de legături este mai puternic și clasamentul este mai mare pentru primul site.

Această metrică poate fi utilă atunci când selectați un site donator de linkuri. În exemplul de mai sus, este mai bine să alegeți primul site ca donator.

Este de remarcat faptul că DR nu afectează în mod direct poziționarea în motoarele de căutare. Un site cu un index mai mare poate fi pe o poziție inferioară în raport cu un concurent cu un rating DR mai mic.

Cum să verificați Domain Rating

Pentru a verifica autoritatea unui site, va trebui să accesați site-ul Ahrefs, să introduceți domeniul sau adresa site-ului în caseta de căutare și să apăsați Enter.

DR va apărea în tabelul care apare. Puteți vedea câte site-uri se leagă de resursele dvs., câte backlink-uri duce.

Cu ajutorul DR puteți:

 • să evaluați autoritatea propriului dvs. site.
 • să comparați DR a site-ului dvs. cu DR a concurenților.
 • să urmăriți progresul DR al site-ului în timp.

Cum se poate îmbunătăți DR al unui site?

Este important să înțelegem că DR ia în considerare doar cantitatea și calitatea backlink-urilor externe către site. Traficul, vârsta domeniului și alți parametri nu contează.

Următoarele recomandări vă vor ajuta să creșteți Domain Rating:

 1. Creați un conținut de calitate pe care alte site-uri vor dori să îl acceseze.
 2. Atrageți mai multe Follow-link-uri către resursa dumneavoastră. Nu uitați că trebuie să țineți cont de DR a site-ului donatorului. Evitați site-urile care au legături către un număr mare de alte resurse.
 3. Atrageți link-uri de pe site-uri cu subiecte similare și cu o bună reputație. Nu are sens ca un portal juridic să construiască linkuri de la un blog despre plante exotice.
 4. Nu uitați de legăturile interne – acestea vor contribui la creșterea autorității paginilor importante de pe site.

DA și PA de la MOZ

Serviciul de analiză web Moz a dezvoltat instrumentele sale pentru evaluarea autorității unui site web (Moz Domain Authority – DA) și a paginilor (Moz Page Authority – PA). Acestea sunt reflectate sub forma unui rating pe o scară de la 1 la 100 de puncte. Cu cât scorul este mai mare, cu atât mai mare este autoritatea site-ului sau a paginii.

Calculul DA ia în considerare indicatori precum numărul de site-uri care au un link către site, traficul, numărul și calitatea backlink-urilor și așa mai departe.

Cum se verifică DA și PA?

Puteți afla ratingurile DA și PA pe site-ul Moz.

Cum se poate îmbunătăți DA și PA?

Următoarele sfaturi vă vor ajuta să vă îmbunătățiți clasamentul domeniului și al paginii:

 1. Atrageți legături bune de la site-uri cu autoritate.
 2. Umpleți site-ul cu conținut interesant.
 3. Acordați atenție parametrilor tehnici robots.txt, sitemap.xml – aceștia vor ajuta roboții să indexeze corect.
 4. Nu uitați de legăturile interne.

Indexurile DR, DA, PA ridicate ajută la determinarea calității unui site sau a unei pagini pentru utilizatori, la estimarea probabilității ca site-ul să ajungă în top și așa mai departe. Cu toate acestea, principalul lucru în promovare ar trebui să rămână concentrat în continuare pe confortul utilizatorilor și al potențialilor clienți. Apoi, ratingurile vor crește în mod natural.

Echipa VADSTUDIO a ajutat cu succes clienții să își ridice Domen Rating-ul la 30 de puncte. Ce înseamnă acest lucru pentru un site web? Creșterea DR la 30 indică o creștere a autorității site-ului dvs. în ochii motoarelor de căutare, ceea ce, la rândul său, contribuie la poziții mai bune în rezultatele căutărilor. Google și alte motoare de căutare mută site-ul pe poziții mai înalte.

Echipa VADSTUDIO aplică exclusiv metode de optimizare SEO de tip white-hat, ținând cont de toate cerințele actuale ale algoritmilor motoarelor de căutare. VADSTUDIO se străduiește întotdeauna să obțină un rezultat durabil și pe termen lung, care va ajuta site-ul să atragă un trafic mai bun și să îmbunătățească vizibilitatea companiei pe internet.